Nagyszentjános gazdaságának fejlődését nagyban segítette, hogy 1856. augusztus 11-én átadták a Győr-újszőnyi vasútvonalat, aminek nyomvonala érintette a pusztát, ahol már álltak az impozáns gazdasági épületek is.

A nagyszentjánosi állomásépület 1898-ban készült el. Ekkor építették ki a szeszgyárhoz vezető ipari vágányt is.

 

feliratos fotók: vasutallomások.hu

 

Fotó: Bedi Hajnalka

Az Osztrák-Magyar Államvasút-Társaság emeletes állomásépületében két váróterem volt: az I. osztályú díszes berendezéssel, tükörrel ékesítve, és a III. osztályú váróterem kényelmes, de egyszerű berendezést kapott. A földszinten előcsarnok, pénztár és a vasútforgalmi helyiség volt. Az emeleten az állomásfőnöki lakást rendezték be. Ezek a beruházások a MÁV tulajdonát képezték. Az első állomásfőnök Schlesinger Ármin volt.

1945 előtt a postai szolgáltatás is az állomásépületben kapott helyet, és a háború befejezése után évekig ott maradt.[1]

A községet átszelő vasút biztonságos gyalogosközlekedését az aluljáró, a közúti közlekedést az átjárás modern műszaki berendezése biztosítja. A korszerűsített vasúti pályaudvart az aluljáróval, a Bakony-ér fölötti vasúti híd cseréjét, a megrongálódott állomásépület tetőszerkezetét, a felújított épületet 1996-ban adták át. Meg nem erősített források szerint ekkor távolították el az épület téglafaláról a feliratokat, köztük a II. világháborúba bevonultak feljegyzéseit is.

A MÁV 2004. január 31-ével megszüntette az állomásfőnökséget, és a nagyszentjánosi főnökséget Győr forgalmi csomóponthoz csatolta. Utolsó állomásfőnök Derzsi István volt.

Jelenleg az állomásépület emeletén az Önkormányzat által vásárolt szövőgép található, melyet azok, akik tenni akarnak saját életük jobbításáért, pénzkereseti lehetőségként hasznosíthatnak. 

A MÁV tulajdonát képezte a vasútvonal mellett épült raktárépület is, amely azonban hosszú ideig használaton kívül volt, mígnem életveszélyes állapota miatt az Önkormányzat kezdeményezésére az építésügyi hatóság elrendelte a lebontását. Jelenleg már csak a beton alapzat lelhető fel.[1] Forrás: Orbánné dr. Horváth Márta: A mi falunk Nagyszentjános{jcomments off}