A Polgármesteri Hivatal és a vasútállomás közötti közterületen 2006-2008 közötti időszakban központi támogatásból, a közösen végzett munkával megtoldva elkészült a játszótér, amelyen egy mászóvár hintával és csúszdával és két rugós hinta nyert elhelyezést.  A játszótéri eszközökön kívül homokozók és egy füves rész tartozott a körülkerített létesítményhez, ahol 2 pad és egy közkút szolgálta még az azt igénybevevők kényelmét.

A gyerekszám növekedésével nyilvánvalóvá vált, hogy a község egyetlen nyilvános játszótere nem tudja kiszolgálni az igényeket, ezért annak bővítése szükséges.  A Pannónia Kincse Leader Egyesülethez benyújtott pályázat elbírálására azonban csak az egyesületi működési problémák felszámolása után, 2011-ben került sor. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott 8.647.413 Ft pályázati támogatásból a Játszótér 2006. Kft. és alvállalkozói kivitelezésében elkészült a játszótér bővítése, melynek következtében új mászóvárral és egy fészekhintával gyarapodott a játszóeszköz park. Egyidejűleg megtörtént a már meglévő játszóeszközök biztonsági felülvizsgálata és javítása. A játszótér környezete a Polgármesteri Hivatal előtti közteret kettészelő sétaúttal bezárólag parkosításra került. Gyarapodott a padok száma is, így a kísérők is kényelmes körülmények között követhetik gyermekük játékát.  Átadására 2012. május 28-án került sor. Az átadás fotóit megtekintheti galériánkban. 

A sétaúton túli parkrész sokáig Nagyszentjános szégyenfoltja volt. A Kisalföld napilapban megjelent sms a következőképpen foglalja össze a történetét:

 

A falu településképe szempontjából meghatározó, központi, stratégiai helyen fekvő közterületen lerakott beton nagyban behatárolta a növényekkel való betelepítésére tett kísérleteket, hiszen a töltött talajon gyorsan elszivárgó víz a területet sérülékennyé tette, csak az agresszív gyomfajok nyertek teret. Az elhanyagolt közpark átfogó, komplex térépítészeti átalakítására a Nyugat-dunántúli Operatív Program „Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért”  című, NYDOP-4.1.1./D-11 kódszámú pályázati kiírására az Együtt Európáért Alapítvánnyal konzorciumban benyújtott, a „Környezettudatosság erősítése és a porterhelés csökkentése Nagyszentjánoson közterület természetbarát megújításával” című pályázat keretében került sor.

A fejlesztés eredményeképpen a betontörmelék környezetbarát technológiával történő átcsoportosításával a park többi részén talajjavítást végeztek, másrészt a rosszminőségű talajból kialakításra került a déli oldalon egy terepplasztika, amely alkalmas a vasúti ipari létesítmények látványának takarására és zaj- és szél elleni védelemre. A terepplasztikába illesztve egy terepszint fölé épített csapadékvíztároló tartály kapott helyet, mely nem csak a park, de a templom környezetének csapadékvizét is befogadja a kiépített vízelvezető rendszeren keresztül. A helyben tartott csapadékvíz a park növényzetének öntözését szolgálja, túlfolyás esetén szikkasztása megoldott.

A terepplasztika két különböző lejtésű szánkó-lesiklópályát foglal magába, ami síkvidéki terepen hiánypótló megoldás. Emellett a domb által körülölelt kiöblösödésben tüskékre ültetett fapárnákkal, illetve az erózióvédelmet szolgáló gabionok lefedésével minimális beavatkozással szkénévé, szabadtéri miniszínházzá alakítható, újabb méltó helyszínt biztosítva a megemlékezéseknek, szabadtéri rendezvényeknek vagy a projekthez kapcsolódóan környezetvédelmi foglalkozásoknak.

A terület látványos átalakulását az ilyen volt- ilyen lett fényképsorozat mutatja szemléletesen. A fotókat a tervező, Till Angelika készítette:

 

Őszi pompájában a park különleges látványt nyújt, közkedvelt fotózási helyszínül szolgál. További fotók a parkról itt:

https://picasaweb.google.com/110818717527699680060/VasutiUtcaiKozpark

A projektről további közérdekű információkat a Projektek menüpontban talál. 

{jcomments off}