2001. június 3-án a templom előtti téren a millenniumi ünnepség keretében került sor a millenniumi kettős kereszt felállítására és felszentelésére.

 

Az ünnepség keretében Dr. Németh Éva helyettes államtitkár asszony felavatta községünk címerét és zászlóját, melyekről a település jelképei menüpont alatt olvashatnak részletesen. A millenniumi zászlót Kócs Sándor polgármester és Csizmadiáné dr. Kiss Ildikó jegyző vették át, a zászlószalagot felkötő ún. zászlóanya Csepi Lajosné volt.

A zászló egylapos, csak az egyik oldalán díszített, nyers fehér színű fényes szatén anyagból készült, arany- és ezüsthímzéssel ékes, szélein nemzeti színű applikációval készült. A zászló közepén az országcímer található a Szent Koronával, a zászló közepétől kiinduló ezüst sugarak a hegyikristályból készült jogargömb szakrális kisugárzására utalnak. Államiságunk fennállásának 1000 éves jubileumát a címer köré rajzolt „Magyar Millennium” körfelirat jelzi. A címer alatt aranyszínű tölgy- és cserágak között „2000” felirat a kettős jubileum évszáma. A zászlóhoz tartozó zászlószalag egyik szárán a millennium védjegye, a koronázási jogar és ismét a „Magyar Millennium 2000” felirat, a másikon az adományozó „Magyar Köztársaság Kormánya” felirat szerepel.

 

A millenniumi ünnepség keretében több meghívott, így Dr. Medgyasszai László valamint Pozsgai Balázs országgyűlési képviselők, Törzsök Gyula Gönyű Község, Böhm Csaba Bőny Község és Kövi Pál Rétalap Község polgármesterei jelenlétében került sor Nagyszentjános Község millenniumi emlékkeresztjének átadására. Az emlékkeresztet Fukker Miklós plébános szentelte fel. Az eseményről videófelvétel is készült.

Az emlékkereszt közvetlen környékét a Nefelejcs Nyugdíjasklub gondozta, alakította ki a betonalap körüli virágágyást.

 

 

A templompark 2014-ben történt átfogó rendezése során a helyi védettséget élvező emlékkeresztet a templom irányába fordították, hogy a jövőben megemlékezések színhelyéül szolgálhasson, talapzatánál pedig hármashalmot alakítottak ki. A jelképek jelentéséről információs tábla tájékoztatja a látogatót.

Milleniumi díszoklevél letöltése